Taekwondo

WTFTaekwondohistoria
Taekwondo är en koreansk kampsport och självförsvarskonst. Ordagrant betyder Taekwondo fotens och handens väg. Detta innebär även den dagliga kampen en människa utsätts för, som rent självförsvar. Taekwondo är en av de allra äldsta självförsvarskonsterna man känner till. Bevis på en tidig form av Taekwondo, kallad Tae-Kyon finner man i utgrävningar från Kogooryo Dynastin (37 före kristus). Formen utvecklades av ett primitivt folkslag för att försvara sig mot andra rivaliserande människor men även mot vilda djur.
Taekwondo som självförsvarskonst lägger större vikt på sparkar än någon annan kampstil. En korrekt utförd sparkteknik har mer kraft och räckhåll än det starkaste slaget. Målet att utveckla sparkarnas snabbhet och styrka är en av de faktorer som skiljer Taekwondo från andra stilar.
Eleven får även en grundläggande utbildning i slag och grepptekniker för att kunna klara av olika självförsvarssituationer som kan uppstå.

Taekwondo som sport

Taekwondo är Koreans nationalsport som spridit sig över hela världen. Korea har över 1,5 miljoner människor som tränar WTF Taekwondo. I Sverige är Taekwondo den snabbast växande sporten strax efter innebandy.

Fakta

• 1973 hölls det första officiella VM:et

• 1988 var Taekwondo med som demonstrationsgren i OS i Seoul

• 1992 var Taekwondo med som demonstrationsgren i OS i Barcelona

• 2000 var Taekwondo med som en fullvärdig OS-gren i Barcelona