Om Helsingborgs Kamsportklubb

Helsingborgs Kampsportklubb bildades den 1 december 2003 och är medlem i Svenska Taekwondo Förbundet och Svenska Taekwondo Unionen. Vi firar 20-årsjubileum 2023!

Från början hette vi Ramlösa Taekwondo Klubb men bytte namn 2013 då vi hade träning på en rad olika områden i Helsingborg såsom Maria Park, Laröd/Hittarp, Ramlösa/Eskilsminne, Planteringen och Rydebäck. Taekwondo har varit huvudgrenen men vi har även genom åren tränat Kickboxning, MMA och Yoga varför vi valde ett bredare klubbnamn med ordet ”kampsport”.

Vi är en seriös klubb och har en bred inriktning på träningen där moment som fysik, smidighet, kamp, tävling, självförsvar, disciplin och respekt ingår. Klubben är öppen för alla, gammal som ung, kille som tjej.

Vi erbjuder taekwondoträning från och med 4 års ålder. Våra ledare är certifierade instruktörer genom Svenska Taekwondo Förbundet. Ledarna utbildar sig kontinuerligt inom såväl kampsport som ledarskap och träningsmetodik. Vi använder oss framförallt av SISU Idrottsutbildarna som utbildningsorgan. Exempel på kurser som våra instruktörer har gått är Barn- och ungdomsledarutbildning, Socialt ledarskapsutbildning, Idrottens grundtränarutbildning, Coachingsamtalet, Fystränarutbildning, Hjärt- och lugnräddning (HLR).

Huvudinstruktören har även gått elittränarutbildning genom Svenska Taekwondo Förbundet samt junior & senior fystränarutbildning (200h) på Malmö Idrottsakademi.

Den personliga utvecklingen för eleven styrs av hur mycket tid och energi man själv är villig att lägga ner. Detta innebär bland annat att avancerade tekniker lärs ut i tidigt stadium för att vara en morot åt de som vill lära sig kampsport snabbare och utvecklas mer.

Knatteträningen med de minsta barnen 4-7 år baseras till stor del av lek och rörelse men ändå med mycket taekwondoövningar. Föräldrarna är också aktiva vid knatteträningen och hjälper till med stretchingövningar med mera.

Barnträningen ställer högre krav på koncentration och disciplin även om vi har en del lek i träningen. Barnen lär sig att fokusera genom disciplin och övningar som kräver mycket koncentration. Ett barnpass håller ett högt tempo och består som regel av uppvärmning, stretching, spark- och slagtekniker, blockeringar, fotarbete, sparring, mönster och självförsvar. Barnen får även lära sig koreanska termer såsom att räkna på koreanska.

Ungdomsträningen fokuserar en hel del på tävlingstekniker.

Vuxenträningen har en bred inriktning på motion, stretching, styrka, teknik och självförsvar.

På tävlingsarenan har vi inom den olympiska grenen Taekwondo tagit fram över tio svenska mästare, nordiska mästare samt ett JVM-silver. Vi har tävlat en hel del utomlands på internationella G-klasstävlingar såsom German Open, Luxemburg Open, President Cup, Polish Open och Dutch Open. De internationella tävlingarna har höjt vår tävlingsstandard ytterligare.

Vi är även mycket aktiva när det gäller att arrangera träningsläger men även åka på träningsläger både i Sverige och utomlands. Vi har ett mycket utvecklande utbyte med några danska klubbar som vi besöker kontinuerligt. Likaså har vi haft ett stort utbyte med koreanska instruktörer. Vi har sedan 2014 haft åtta olika koreanska instruktörer som haft träningsläger på klubben. Utbytet med Korea har utvecklat vårat träningsupplägg ytterligare.

Helsingborgs Kampsportklubb är den enda nordiska klubb som tog medalj på junior VM i Kanada 2016.  Vi hade en medlem och coach som var med på Ungdoms OS i Buenos Aires (Youth Olympic Games, YOG) 2018. Vid YOG är endast de bästa utövarna i världen mellan 15-17 år med. Sverige hade endast en taekwondoutövare som lyckades kvala till YOG. Norden hade totalt två utövare med på YOG. 2019 har vi en tävlande och en coach med i svenska seniorlandslaget. Vi hade en tävlande i landslaget och en landslagscoachen vid senior VM i Manchester 2019, U21-EM i Helsingborg 2019 samt senior EM 2019. Under 2020 tävlade vi på Helsingborg Open, Presidents Cup och German Open, därefter har det varit tävlingsuppehåll på grund av pandemin.

Att vi även har lyckats internationellt på VM och Youth Olympic Games visar att vi har en tävlingsträning på mycket hög nivå. Den internationella konkurrensen är mycket hård.

Vi strävar efter att ständigt utveckla vår träning. Taekwondo som tävlingssport utvecklas hela tiden och det krävs mycket för att kunna hänga med i utvecklingen. Vi deltager kontinuerligt vid träningsläger med internationella toppinstruktörer för att lära oss det senaste inom Taekwondo på internationell elitnivå. Exempel på träningsläger vi varit med på är Peak International Training Camp (coach Juan Moreno, USA) och några läger med Todays Taekwondo (Paul Green och Gareth Brown).

Hösten 2017 anlitade vi Paul Green och Gareth Brown från Todays Taekwondo för att utbilda samtliga våra instruktörer på plats i Helsingborg i en helgutbildning. Paul och Gareth är väldigt högt ansedda coacher och har under många år utvecklat och coachat Storbrittaniens framgångsrika landslag. Exempel på atleter de har utvecklat till yttersta världselit inom Taekwondo är Jade Jones och Bianca Walkden. I dagsläget har Paul och Gareth ansvaret för USA:s Taekwondolandslag.

Under 2018 har vi inlett ett samarbete med ett par Thailändska taekwondoklubbar i Bangkok som vi har besökt och tränat hos. Thailand är mycket framgångsrika inom Taekwondo och bara i Bangkok finns det 1 000 klubbar! Vi har även startat ett samarbete med Ben Haines från Storbritannien som ska utbilda våra instruktörer samt utveckla våra medlemmar vid ett antal träningsläger.

2019 hade vi Irans framgångsrika landslagscoach Fatemeh Safarpour på plats i klubben en hel månad. Fatemeh utbildade och utvecklade såväl våra medlemmar och tränare.

 

AR-703059951.jpg&MaxW=630&MaxH=420&Q=100&IsoModifiedDate=201402281249

 

 

 

 

 

 

 

Klubbregler

 • Missbruka aldrig de kunskaper som du lär dig.
 • Buga när du kommer in och går ut från träningsmattan.
 • Stäng av mobiltelefonen innan träningen. Instruktören får ha mobiltelefonen igång under träning.
 • Var inte överlägsen din träningspartner, hjälp istället.
 • Ta hand om nya medlemmar.
 • Finger och tånaglar skall vara kortklippta och rena.
 • Visa respekt för högre graderade.
 • Visa respekt för instruktören oavsett vilken grad denne har.
 • Lämna aldrig träningslokalen utan att meddela instruktören.
 • Om du är skadad meddela detta innan träningen har börjat.
 • Slösa inte bort träningstid till snack.
 • Vill Ni bli bra måste Ni ge allt!
 • Inga smycken (ringar, armband, halsband, örhängen etc.) under träningen.
 • Var ett föredöme för klubben när du representerar klubben på tävlingar, läger etc.
 • Instruktören skall alltid sträva efter att vara ett föredöme för de tränande.
 • En elev som ständigt missar träning eller ständigt har uppehåll är välkommen men kan inte räkna med samma hjälp som den elev som är disciplinerad i sin träning. Instruktören får satsa extra på de elever som alltid ställer upp för klubben och som aldrig missar träning.
 • Vårda språket. Svordomar eller andra skällsord får inte förekomma på träningen.
 • Kampsporten får inte läras ut på annan plats än träningslokalen utan instruktörens godkännande.
 • Om du vill gå tidigare från träningen måste detta meddelas till instruktören före träningen påbörjats.
 • Om du befinner dig i lokalen under en annan gruppträning än din egen får ej prat förekomma så detta stör träningen.
 • Tuggummi eller annat ätbart får inte förekomma under träning.
 • Vatten dricks endast när instruktören säger så det inte blir ett störmoment.
 • Om du tar efter andra tekniker eller kunskaper från en annan Dojan och instruktören inte tycker om det, är det klokt att avbryta det omedelbart eller träna i den Dojan där dessa tekniker lärs ut. Att göra så är att visa respekt.
 • Är du inte överens med instruktören, måste du följa anvisningarna och efter träningen diskutera fallet.
 • Det är naturligt att lägre graderade elever följer seniorerna. Därför är ett gott exempel ett måste.
 • Kom ihåg att elevens uppträdande både innanför och utanför Dojan reflekterar både konsten och instruktören.
 • En bra elev kan lära överallt och när som helst och är ivrig att lära samt ställer konstruktiva frågor.
 • Vill du träna extra hos en annan klubb måste du först meddela instruktören.
 • En bra elev måste vara villig att offra för sin konst och instruktör.
 • En elev som känner att deras träning är ett tvång full med uppgifter och är ovillig att ställa upp på uppvisning, tävling, träning och arbete runt Dojan inte är värdig denna konst eller instruktör och det kommer inte att vara någon förlust när man ber denna att sluta.
 • Betala dina avgifter i god tid, den elev som ständigt måste påminnas om betalningar är ingen önskvärd elev. Det blir bara en belastning för klubbens övriga medlemmar.