Facebook
Instagram @Helsingborgkampsport

OM KLUBBEN


Helsingborgs Kampsportklubb (Helsingborg Kampsport) bildades den 1 december 2003 och är medlem i Svenska Taekwondo Förbundet och Svenska Taekwondo Unionen. 

Från början hette vi Ramlösa Taekwondo Klubb men bytte namn 2013 då vi hade träning på en rad olika områden i Helsingborg såsom Maria Park, Laröd/Hittarp, Ramlösa/Eskilsminne, Planteringen och Rydebäck. Taekwondo har varit huvudgrenen men vi har även genom åren tränat Kickboxning, MMA och Yoga varför vi valde ett bredare klubbnamn med ordet ”kampsport”.

Vi är en seriös klubb och har en bred inriktning på träningen där moment som fysik, smidighet, kamp, tävling, självförsvar, disciplin och respekt ingår. Klubben är öppen för alla, gammal som ung, kille som tjej.


Våra ledare

Våra ledare är certifierade instruktörer genom Svenska Taekwondo Förbundet. Ledarna utbildar sig kontinuerligt inom såväl kampsport som ledarskap och träningsmetodik. Vi använder oss framförallt av SISU Idrottsutbildarna som utbildningsorgan. Exempel på kurser som våra instruktörer har gått är Barn- och ungdomsledarutbildning, Socialt ledarskapsutbildning, Idrottens grundtränarutbildning, Coachingsamtalet, Fystränarutbildning, Hjärt- och lugnräddning (HLR).

Vår klubbchef har även gått elittränarutbildning genom Svenska Taekwondo Förbundet samt junior & senior fystränarutbildning (200h) på Malmö Idrottsakademi.


Eleven

Den personliga utvecklingen för eleven styrs av hur mycket tid och energi man själv är villig att lägga ner. Detta innebär bland annat att avancerade tekniker lärs ut i tidigt stadium för att vara en morot åt de som vill lära sig kampsport snabbare och utvecklas mer.

Knatteträningen med de minsta barnen 4-7 år baseras till stor del av lek och rörelse men ändå med mycket taekwondoövningar. Föräldrarna är också aktiva vid knatteträningen och hjälper till med stretchingövningar med mera.

Barnträningen ställer högre krav på koncentration och disciplin även om vi har en del lek i träningen. Barnen lär sig att fokusera genom disciplin och övningar som kräver mycket koncentration. Ett barnpass håller ett högt tempo och består som regel av uppvärmning, stretching, spark- och slagtekniker, blockeringar, fotarbete, sparring, mönster och självförsvar. Barnen får även lära sig koreanska termer såsom att räkna på koreanska.

Ungdomsträningen fokuserar en hel del på tävlingstekniker. Vuxenträningen har en bred inriktning på motion, stretching, styrka, teknik och självförsvar.


Tävling

På tävlingsarenan har vi inom den olympiska grenen Taekwondo tagit fram över tio svenska mästare, nordiska mästare samt ett JVM-silver. Vi har tävlat en hel del utomlands på internationella G-klasstävlingar såsom German Open, Luxemburg Open, President Cup, Polish Open och Dutch Open. De internationella tävlingarna har höjt vår tävlingsstandard ytterligare.

Helsingborgs Kampsportklubb är den enda nordiska klubb som tog medalj på junior VM i Kanada 2016. Vi hade en medlem och coach som var med på Ungdoms OS i Buenos Aires (Youth Olympic Games, YOG) 2018. Vid YOG är endast de bästa utövarna i världen mellan 15-17 år med. Sverige hade endast en taekwondoutövare som lyckades kvala till YOG. Norden hade totalt två utövare med på YOG. 

2019 har vi en tävlande och en coach med i svenska seniorlandslaget. Vi hade en tävlande i landslaget och en landslagscoachen vid senior VM i Manchester 2019, U21-EM i Helsingborg 2019 samt senior EM 2019. 

Under 2020 tävlade vi på Helsingborg Open, Presidents Cup och German Open, därefter har det varit tävlingsuppehåll fram till mitten av 2021 på grund av pandemin. 

Att vi även har lyckats internationellt på VM och Youth Olympic Games visar att vi har en tävlingsträning på mycket hög nivå. Den internationella konkurrensen är mycket hård.


Träningsläger och utbildning

Vi strävar efter att ständigt utveckla vår träning. Taekwondo som tävlingssport utvecklas hela tiden och det krävs mycket för att kunna hänga med i utvecklingen.

Vi är mycket aktiva när det gäller att arrangera träningsläger men även åka på träningsläger både i Sverige och utomlands. Vi har ett mycket utvecklande utbyte med några danska klubbar som vi besöker kontinuerligt. Vi deltager kontinuerligt vid träningsläger med internationella toppinstruktörer för att lära oss det senaste inom Taekwondo på internationell elitnivå. 

Exempel på träningsläger vi varit med på är Peak International Training Camp (coach Juan Moreno, USA) och några läger med Today´s Taekwondo (Paul Green och Gareth Brown).


Koreanskt utbyte
Vi har även haft ett stort utbyte med koreanska instruktörer. Sedan 2014 haft 10 olika koreanska instruktörer som haft träningsläger på klubben. Vi har haft World Taekwondo Peace Corps på klubben ett antal gånger. En sommar hade vi en koreansk tränare på plats en hel månad. Utbytet med Korea har utvecklat vårat träningsupplägg ytterligare. 


Todays Taekwondo
Hösten 2017 anlitade vi Paul Green och Gareth Brown från Today´s Taekwondo för att utbilda samtliga våra instruktörer på plats i Helsingborg i en helgutbildning. Paul och Gareth är väldigt högt ansedda coacher och har under många år utvecklat och coachat Storbrittanniens framgångsrika landslag (Team GB). 

Exempel på atleter de har utvecklat till yttersta världselit inom Taekwondo är Jade Jones och Bianca Walkden. I dagsläget har Paul och Gareth ansvaret för USA:s Taekwondolandslag med målsättning att bli bäst i världen inom 10 år.


Thailand
2018 har inledde vi ett samarbete med ett par Thailändska taekwondoklubbar i Bangkok som vi har besökt och tränat hos. Vi tränade bland annat på Champion Taekwondo Club med en av Thailands landslagscoacher. Thailand är mycket framgångsrika inom Taekwondo och bara i Bangkok finns det 1 000 klubbar! 


Ben Haines, GB
2018 inledde vi ett samarbete med Ben Haines f.d. atlet vid Team GB, som utbildade våra instruktörer samt utvecklade våra medlemmar vid ett antal träningsläger.


Fatemeh Safarpour, Iran
2019 hade vi Irans framgångsrika landslagscoach Fatemeh Safarpour på plats i klubben en hel månad. Fatemeh utbildade och utvecklade såväl våra medlemmar och tränare. Iran är ett av de mest framgångsrika länderna på den internationella tävlingsarenan i Taekwondo. 


Koreas kadettlandslag
Senaste tillfället vi hade koreanskt besök var i mars år 2020 när det koreanska kadettlandslaget höll träning hos oss i några dagar för att ladda upp inför den internationella tävlingen Presidents Cup. 

Instagram @Helsingborgkampsport
Facebook

© Helsingborgs Kampsportklubb

Hemsida: Publiciteta&Co

Kommunikations- & hemsidespartner

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål.

Deny

OK